EIB neće smanjivati nivo kreditne aktivnosti u Srbiji

Bez autora
Mar 12 2012

Evropska investiciona banka (EIB) u 2012. neće smanjivati nivo kreditne aktivnosti prema Srbiji u odnosu na prošlu godinu, kada je odobreno oko 711 miliona evra.U 2012. i 2013. godini prioritet EIB u finansiranju projekata u Srbiji biće izgradnja druge faze koridora 10, obilaznice oko Beograda, razvoj malih i srednjih preduzeća, železnice, puteva i mostova, lokalne infrastrukture, kao i ulaganje u objekte zdravstva i prosvete.

EIB neće smanjivati nivo kreditne aktivnosti u SrbijiEvropska investiciona banka (EIB) u 2012. neće smanjivati nivo kreditne aktivnosti prema Srbiji u odnosu na prošlu godinu, kada je odobreno oko 711 miliona evra, izjavio je potpredsednik banke Dario Skanapjeko (Scannapieco).

U 2012. i 2013. godini prioritet EIB u finansiranju projekata u Srbiji biće izgradnja druge faze koridora 10, obilaznice oko Beograda, razvoj malih i srednjih preduzeća, železnice, puteva i mostova, lokalne infrastrukture, kao i ulaganje u objekte zdravstva i prosvete, naveo je Skanapjeko na konferenciji za novinare.

U prošloj godini od odobrenih 711 miliona evra kredita, Srbija je povukla oko 576 miliona evra, naveo je potpredsednik EIB-a i napomenuo da je u okviru APEX kredita za mala i srednja preduzeća koja odobrava Evriopska unija, Srbiji odobreno oko 250 miliona evra - krajem 2011. godine 150 miliona, a u januaru 2012. još 100 miliona.

Od 2001. do kraja 2011. godine EIB je Srbiji odobrila ukupno oko 3,7 milijardi evra, od kojih je naša zemlja povukla oko 1,7 milijardi evra, podsetio je on.

Što se tiče Zapadnog Balkana (bez Hrvatske), koji će biti prioritet u finansiranju projekata od strane EIB, Skanapjeko je rekao da takav tretman imaju zemlje kanditati ili su u pregovorima za članstvo u EU, zbog čega imaju prednost u finansiranju projekata u toj međunarodnoj finansijskoj instituciji.

EIB je u prošloj godini za Zapadni Balkan odobrila oko 1,034 milijardi evra, od čega je povučeno oko 859 miliona evra i to najviše za izgradnju infrastrukture, među kojima se izdvaja izgradnja železničke i kopnene saobraćajnice za potrebe "Fijata" u Kragujevcu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik